FAQ

Hoe verlopen de 'Cityrama' stadsspelen ?

Alle stadsspelen volgen een vast stramien. Bij aankoop van een voucher ontvang je van ons de exacte startlocatie van het spel en wat extra informatie over bereikbaarheid van deze startlocatie per openbaar vervoer of met de wagen. Tevens krijg je een internetadres dat je in de browser op je smartphone of tablet moet ingeven op het moment dat je op de startlocatie staat. Op dat moment start het spel. Je wordt via onze website geleid naar een eerste check-point, waar je een vraag moet beantwoorden op basis van een welomschreven opdracht. Zodra je een correct antwoord ingeeft, word je – lineair – gestuurd naar een volgend check-point. Tijdens het spel is het de bedoeling je score te maximaliseren. Wanneer je het laatste check-point (de slotlocatie) bereikt, stopt je tijd. Het spel is volledig browsergebaseerd. Je hoeft geen app te downloaden of extra apps te installeren op je telefoon. We hanteren het principe van de eenvoud, zodat je noch met technische problemen noch met dubbelzinnigheden wordt geconfronteerd tijdens het spelen. Het doel van Cityrama is om je spelenderwijs doorheen een stadskern te loodsen en d.m.v. een tijdsfactor een competitief element in het spel te integreren. Zorg er wel voor dat je beschikt over 3G/4G/5G en over een volle batterij. Vooral dit laatste is erg belangrijk, want het zou jammer zijn om vlak vóór het einde van het spel zonder batterij te vallen. Het dataverbruik is verwaarloosbaar.

Hoe lang duurt een 'Cityrama' stadsspel ?

Gemiddeld duurt een spel tussen de 2 en 3 uur. Maar dit is slechts een richtlijn. Sommigen zetten er een stevig tempo in en gaan resoluut voor het realiseren van de snelst mogelijke tijd. Anderen doen het rustig aan. Gemiddeld wordt er 3 à 5 km gestapt, al kan ook dat wat afwijken, afhankelijk van het feit of je wel steeds de juiste weg bewandelt.

Moet ik nog rekening houden met andere kosten ?

Neen, er zijn geen andere kosten te voorzien (behalve eventuele parkingkost en andere kosten die je zélf zou maken – zoals b.v. om een consumptie te nuttigen of een hapje te eten). Maar tijdens het spel zelf moet je geen toegangsgelden betalen e.d.m.

Wanneer kan ik een 'Cityrama' stadsspel spelen ?

Wanneer je maar wilt. Er is geen spelleider die het startschot geeft. Je bent in enkele steden wel afhankelijk van openingsuren van (gratis toegankelijke) gebouwen (Ieper en Mechelen) of van (gratis toegankelijke) openluchtlocaties (Antwerpen en Kortrijk). Dit staat steeds duidelijk vermeld op je voucher. In Ieper & Mechelen start je het spel best uiterlijk om 16:00 en in Kortrijk & Antwerpen uiterlijk om 18:00. In Gent kun je spelen wanneer je wilt, zelfs ‘s nachts (voorzie dan best wel een zaklamp).

Zijn dit toeristische stadswandelingen met een extra spelelement ?

Nee, je gaat er best niet van uit dat je na voltooiing van een ‘Cityrama’ stadsspel een stad volledig hebt leren kennen. Het spelelement primeert immers op de informatie-overdracht. Bovendien komen niet alle toeristische hoogtepunten van een stad aan bod. We verkiezen een korte, intense belevenis boven een langdradige uitputtingsslag. Je maakt uiteraard wel kennis met enkele highlights van de stad binnen de door ons afgebakende spelzone. Heel wat spelers leren tijdens een ‘Cityrama’ stadsspel een stad beter kennen, en beslissen nadien om nog eens terug te keren om die kennis verder te verdiepen of om direct aansluitend op het spel nog enkele highlights van de stad te bezoeken.

Zijn de 'Cityrama' stadsspelen coronaproof ?

Het is inderdaad de bedoeling dat je de ‘Cityrama’ stadsspelen speelt in je eigen bubbel (in je gezin of met een goede vriend of vriendin) of zelfs individueel. Bovendien stuurt het spel je niet naar drukke indoor ruimtes: nagenoeg alles vindt plaats in de buitenlucht (met uitzondering van enkele korte passages in gratis toegankelijke gebouwen in Mechelen en Ieper). Uiteraard gaan we ervan uit dat je zelf alle nodige social distancing en hygiënemaatregelen in acht neemt. Hou ook rekening met de mondmaskerplicht in bepaalde steden of stadszones.

Is elk 'Cityrama' stadsspel identiek ?

Hoewel de opzet en het stramien van elk ‘Cityrama’ stadsspel identiek zijn, is de belevenis telkens anders. Elke stad heeft immers haar eigenheid en achter elke hoek loert een onoplettendheid. Voor de die-hard fans kunnen we wel meegeven dat enkele populaire opdrachten in elke stad terugkeren, maar uiteraard telkens in een andere vorm.

We willen dit spel met enkele vrienden MET elkaar spelen. Hoeveel vouchers moeten we aankopen ?

Als je MET ELKAAR wil spelen, volstaat de aankoop van één voucher. Eén iemand van jullie gezin/groep kan dan inloggen op zijn/haar smartphone of tablet, kan de vragen consulteren en de antwoorden registreren. Naar de antwoorden kunnen jullie uiteraard samen op zoek gaan.

 

Als je TEGEN ELKAAR wil spelen (b.v. in groepjes van 2 of 3 personen, of in een individuele competitie) moet je voor elk groepje een voucher aankopen. Start dan wel niet op hetzelfde moment met het spel, om te vermijden dat jullie rijtje gaan lopen. We raden aan een tiental minuten tijd tussen elk team te laten.

We willen dit spel met enkele vrienden TEGEN elkaar spelen. Kunnen we korting krijgen ?

Als je TEGEN ELKAAR wil spelen (b.v. in groepjes van 2 of 3 personen, of in een individuele competitie) moet je voor elk groepje een voucher aankopen. Start dan wel niet op hetzelfde moment met het spel, om te vermijden dat jullie rijtje gaan lopen. We raden aan een tiental minuten tijd tussen elk team te laten.

 

Zodra je minimum 5 vouchers aankoopt, geldt een kortingstarief van 10%. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld meten met andere familieleden of vrienden. Iedereen kiest dan zélf wanneer hij/zij het spel speelt. Dat mag zelfs op een andere dag, want de aangekochte vouchers hebben geen vervaldatum.

We willen een 'Cityrama' stadsspel spelen in verschillende steden. Kunnen we korting krijgen ?

De hierboven genoemde korting van 10% vanaf 5 aangekochte vouchers geldt ook als je vouchers aankoopt voor verschillende steden. Zodra er minstens 5 vouchers in je winkelmandje zitten (ongeacht voor welke stad/steden), wordt de korting toegekend.

Voor welke leeftijd zijn de 'Cityrama' stadsspelen geschikt ?

De ‘Cityrama’ stadsspelen zijn gericht op jongvolwassen en volwassenen. Ze zijn niet gericht op kinderen, en die zullen er ook weinig plezier aan beleven, gezien de ingebouwde intellectuele uitdagingen. Meestal raden we het spel aan vanaf 16 jaar. Gezien de illustratieve en sterk informatieve aanpak is het spel Battlefield 1914-1918 te Ieper geschikt vanaf 14 jaar.

Zijn de 'Cityrama' stadsspelen beschikbaar in het Frans of Engels ?

Voorlopig bieden we de ‘Cityrama’ stadsspelen enkel aan in het Nederlands. Van Battlefield 1914-1918 te Ieper is een Engelstalige versie in de maak, vanwege de grote interesse van Britse toeristen.

Kunnen we de 'Cityrama' stadsspelen spelen als bedrijf of als school ?

Jazeker, dit gebeurt vaak! Neem even contact op via info@cityrama.be en we bespreken de mogelijkheden.

a
a

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased.

fb. tw. ig.